Overtroiske selgere

På hver fredag den 13. samles Eksentrikernes klubb i London for med overlegg å trosse utbredt overtro. Paraplyer blir åpnet innendørs, man søler salt på gulvet og går under stiger, og kelnere serverer drinker i sprukne glass.

Det er mulig at Eksentrikernes klubb er avviklet siden jeg leste om dem for mange år siden, men overtro lever videre i beste velgående. Og hvis det er en yrkesgruppe hvor overtro er dagligdags så er det blant oss som jobber innen salg. Det har dessverre dannet seg flere “etablerte sannheter” som overhodet ikke holder vann.

Jeg snakket for en stund tilbake med et selskap som lar sine selgere få fri på fredager fordi da er visstnok alle beslutningstakere borte og det er umulig å selge.

Enkelte selgere unngår også å kontakte potensielle nye kunder på mandager fordi bedriftsledere ikke vil bli forstyrret av selgere når det er ekstra travelt i starten av uken (ikke rart hvis de har tatt fri hele fredagen).

Allerede har vi klart å ekskludere 40 prosent av arbeidsuken.

Hvis vi i tillegg fjerner uken før sommer-  påske – og juleferie og dagen før diverse fridager, fordi da er bedriftsledere allerede i feriemodus og uken etter for da har de det så travelt og så mye viktigere ting å gjøre enn å høre på deg så har vi fjernet neste halve arbeidsåret.

Et Google-søk fortalte meg at det er ca. 228 arbeidsdager i et år. Hvis vi trekker fra alle “dårlige salgdager” så sitter vi igjen med 113 “gode salgsdager”. Det utgjør 49 prosent av arbeidsåret.

La oss raskt avlive mandag- og fredagsmyten.

“Beslutningstakere/bedriftsledere tar fri på fredager.”

Hva slags seriøse bedriftsledere tar fri på fredager? Dette kan i så fall forklare den høye konkursraten i Norge. Hvis det er noen som bør jobbe mer enn andre er det jo nettopp beslutningstakere. Min erfaring er at det er helt uproblematisk å kontakte beslutningstakere på fredager.

Beslutningstakere/bedriftsledere har det for travelt på mandager.

Når du som selger inntar en slik defensiv holdning sier du indirekte at produktet ditt og deg selv ikke er viktig nok for kunden du ønsker å kontakte. Da har du allerede tapt og det spiller liten rolle hvilken dag du ringer for du vil ikke selge uansett.

På samme måten som i Eksentrikerens klubb i London finnes det selgere som trosser denne overtroen. De kontakter gjerne kunder mandag morgen og de behandler fredag som en vanlig arbeidsdag. Det er disse eksentriske selgerne som lykkes.

Lars

 

Toppselger